مالیات بیت کوین

اگر به دنبال استخراج بیت کوین و یا دریافت مجوز ماینینگ هستید، ممکن است این سوال برایتان پیش آید که مالیات بیت کوین چقدر است؟ همانطور که می دانید استخراج بیت کوین و یا هر رمز ارز دیگری از مردادماه سال گذشته قانونی شناخته شد و افراد برای فعالیت در ماینینگ می توانند از وزارت صنعت، معدن و  تجارت کشور مجوز ماینینگ دریافت کنند.

در بخشنامه ای که در مقاله مجوز ماینینگ » به طور کامل قرار دادیم، گفتیم که مکان استخراج بیت کوین به عنوان یک واحد صنعتی شناخته می شود. یک هفته پس از ابلاغ بخشنامه مجوز ماینینگ ، سازمان امور مالیاتی بخشنامه ای برای مالیات بیت کوین ابلاغ نمود که طبق این بخشنامه مزارع ماینینگ مانند هر واحد صنعتی دیگری مشمول قانون مالیاتی می شود.

پیش از آنکه به قانون مالیاتی حاصل از استخراج بیت کوین در ایران بپردازیم ، لازم است تا درباره قانون مالیات استخراج بیت کوین در سایر کشورها بپردازیم .

مالیات بیت کوین

مالیات بیت کوین در خارج از ایران :

پیش از سال 2017، در بسیاری از کشورها قوانین مربوط به رمز ارزها وجود نداشت. اما در حال حاضر در بسیاری از کشورهای پیشرفته، ماینینگ و مبادلات رمز ارزها به عنوان رویدادهای مالیاتی به شمار رفته مشمول قوانین مالیاتی می شود. سازمان خدمات درآمد داخلی ایالات متحده (IRS) برای اولین بار در سال 2014 دلایل و چگونگی وضع مالیات بر ارزهای رمزنگاری‌ شده را تشریح کرد.

IRS برای اطمینان از ثبت کامل فعالیت ها، امکان ارائه جزئیات مبادله را در فرم های اظهارنامه مالیاتی فراهم کرده است. از طرفی سازمان مبارزه با جرائم اقتصادی » آمریکا (FinCEN) که وظیفه مبارزه با جرائم اقتصادی ازجمله پول شویی و تامین مالی تروریسم را دارد نیز در سال 2013، اعلام کرده است که تمام افراد، شرکت ها و سازمان های فعال در عرصه توزیع و تبادل رمز ارزها، موظف‌ به اجرای ت های احراز هویت مشتری (KYC) و ساز و کارهای ضد پول شویی هستند.

مالیات بیت کوین در ایران :

همان طور که در بخشنامه مجوز ماینینگ آمده است ، مزارع ماینینگ به عنوان واحد صنعتی محسوب می شود. بنابراین افرادی که مشغول ماینینگ هستند مانند سایر واحدهای صنعتی مشمول مالیات هستند. کسانی که به استخراج بیت کوین مشغول هستند یا رمز ارز خود را در سایت های خارجی یا صرافی های بیت کوین خرج نموده و یا آن ها را میفروشند و در قبال آن ارز خارجی (مانند دلار ، یورو و … ) دریافت می کنند. همچنین ممکن است که بیت کوین های استخراج شده خود را در داخل ایران فروخته که مبلغ آن را به صورت ریال دریافت می کنند.

در هر یک از این حالت ها ، سازمان امور مالیاتی به دو صورت با این افراد برخورد می کند.

1- در صورتی که بیت کوین ها را در سایت های خارجی یا صرافی های بیت کوین خارجی بفروشند، سازمان امور مالیاتی با آنها مانند افرادی که کار صادرات انحام می دهند برخورد می کند. به این ترتیب مانند صادرکنندگان مشمول مالیات خواهند بود و باید مالیات بپردازند. البته چند سالی است که به منظور کاهش فرار مالیاتی و بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه ارزی کشور بخشنامه ای ابلاغ شده که در آن برای صادرکنندگان مشوق های مالیاتی در نظر گرفته شده است.

2- در صورتی که در داخل ایران رمز ارز های خود را به فروش برسانند نیز مشمول معافیت مالیاتی خواهند بود.

در انتهای این مطلب می توانید این بخشنامه را با جزییات کامل مطالعه فرمایید.

همچنین سازمان امور مالیاتی در بخشنامه ای احکام مالیاتی مراکز استخراج رمز ارزها را برای اجرا ابلاغ کرد که بر اساس آن، در صورت بازگشت ارز حاصل از صادرات رمز ارزها به چرخه اقتصادی، مشمول مالیات با نرخ صفر خواهند بود.

این بخشنامه در ششم شهریور 1398 توسط معاون مالیات های مستقیم سازمان امور مالیاتی ابلاغ شده است.

بر اساس این بخشنامه، بر اساس تبصره 2 بند 2 استقرار واحدهای استخراج فرآورده‌های پردازشی رمزنگاری شده رمز ارزها (ماینینگ) شامل محدودیت 120 کیلومتری شهر تهران، 50 کیلومتری شهر اصفهان و 30 کیلومتری مراکز سایر استان ها نیست.

همچنین بر اساس بند 6 این مصوبه، مراکز استخراج رمز ارزها، به عنوان واحد تولید صنعتی شناخته شده و مشمول مقررات مالیاتی خواهند بود.

همچنین براساس تبصره این بند، واحدهای ماینینگ در صورتی که محصول خود را صادر و ارز حاصل از آن را براساس ضوابط بانک مرکزی به چرخه اقتصادی بازگردانند، مشمول مالیات با نرخ صفر خواهند بود.

نحوه بازگشت ارز به چرخه اقتصادی کشور :

ممکن است برایتان سوال پیش آید که چگونه می توان ارز حاصل از استخراج بیت کوین را به چرخه اقتصادی و ارزی کشور بازگرداند؟ در ادامه به پاسخ این سوال می پردازیم.

گفتیم که از این پس طبق قانون، هر ماینر و استخراج کننده ارز دیجیتال در ایران در صورتی که تضمین دهد تا درآمد‌های حاصل از استخراج بیت کوین یا هر رمز ارز دیگری که از طریق ماینینگ به دست می آورد را به کشور بازگرداند، از دادن مالیات معاف خواهد شد.

طبق قوانین جدید سازمان مالیاتی جمهوری اسلامی ایران، کسانی که در حوزه استخراج ارز‌های دیجیتال فعالیت دارند، همانند صادرکنندگان مواد غیرنفتی در کشور از پرداخت مالیات معاف هستند.

بنابه تشخیص اداره مالیات کشور، استخراج ارز‌های دیجیتال دقیقا مانند یک فعالیت صنعتی در نظر گرفته شده است و می تواند مشمول مالیات باشد. پس ماینر‌ها باید با توجه به اصول و قوانین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به بازگرداندن دارایی های خود که از طریق استخراج به دست آمده به ایران، اقدام کنند.

اگرچه بسیاری از فعالان حوزه استخراج بیت کوین در ایران معتقدند که نگرانی های دولت مبنی بر خروج سرمایه از کشور از طریق ارز دیجیتال بیت کوین معنایی ندارد. زیرا 70 الی 80 درصد سودهای حاصل از بیت کوین یا به چرخه تولید باز می‌گردد و یا دوباره برای استخراج مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به این ترتیب ماینرها برای بازگشت ارز حاصل از استخراج رمز ارز بایستی در سامانه نیما ثبت نام و ارز حاصل از فروش بیت کوین را برای فروش در این سامانه عرضه نمایند.

دستورالعمل بازگشت ارز به چرخه اقتصادی کشور :

بانک مرکزی در بخشنامه ای نحوه‌ بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه‌ اقتصادی کشور را ابلاغ کرد، در این بخشنامه تمام صادرکنندگان مکلف به ارایه تعهد برگشت ارز هستند و بانک مرکزی مکلف است صرفاً برای واردات کالا و خدمات صادرکنندگانی تامین ارز کند که نحوه بازگشت ارز آنها به چرخه اقتصادی کشور مطابق ساختار تعیین شده در دستورالعمل این بانک باشد.

به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، در این بخشنامه آمده است؛ در اجرای بند”1″ مصوبه شماره 97405 مورخ 1397.07.23 شورای عالی هماهنگی اقتصادی و حسب تصمیمات کمیته بند”2″ مصوبه یادشده از یک سو و در راستای تسهیل اجرای دستورالعمل شماره 97.210782 مورخ 1397.06.20 از سوی دیگر، بدینوسیله نحوه‌ بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه‌ اقتصادی کشور” به شرح زیر ابلاغ می شود:


1-  کلیه صادرکنندگان کالا و خدمات مکلف به ارائه تعهد بابت برگشت ارز حاصل از صادرات خود به چرخه اقتصادی کشور می باشند.

2- بانک مرکزی مکلف است صرفاً برای واردات کالا و خدمات صادرکنندگانی تخصیص و تأمین ارز نماید که نحوه بازگشت ارز آنها به چرخه اقتصادی کشور مطابق ساختار ذیل مشخص باشد.

3-  بازگشت ارز حاصل از صادرات صادرکنندگانی که مجموع صادرات سالانه آنها تا یک میلیون یورو، بیش از یک میلیون یورو تا سه میلیون یورو، بیش از سه میلیون یورو تا ده میلیون یورو و بیش از ده میلیون یورو به شرح ذیل باشد:

الف) تا یک میلیون یورو
•    از فروش ارز در ” سامانه نیما ” معاف است.
•    در ازای واردات کالا و خدمات مورد نیاز چرخه تولید یا تجارت خود پس از ثبت سفارش استفاده نماید (واردات در مقابل صادرات خود).
•    به صورت مستقیم جهت واردات کالا با تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت به واردکنندگان دیگر پس از ثبت سفارش واگذار نماید (واردات در مقابل صادرات غیر).
•    به صورت حواله یا اسکناس به بانک‌ها و صرافی‌های مجاز با ثبت در سامانه نظارت ارز (سنا)” عرضه نماید.

ب) بیش از یک میلیون یورو تا سه میلیون یورو
•    مکلف‌اند 50 درصد ارز صادراتی را به سامانه نیما” واگذار نماید.
تبصره: تا سقف یک میلیون از فروش ارز در سامانه نیما” معاف است.
•    مابقی ارز را می‌باید به طرق زیر به چرخه اقتصاد بازگردانند:
•    در ازای واردات کالا و خدمات مورد نیاز چرخه تولید یا تجارت خود پس از ثبت سفارش استفاده نماید (واردات در مقابل صادرات خود).
•    به صورت مستقیم جهت واردات کالا با تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت به واردکنندگان دیگر پس از ثبت سفارش واگذار نماید (واردات در مقابل صادرات غیر).
•    به صورت حواله یا اسکناس به بانک‌ها و صرافی‌های مجاز با ثبت در سامانه نظارت ارز (سنا)” عرضه نماید.

ج) بیش از سه میلیون یورو تا ده میلیون یورو
•    مکلف‌اند 70 درصد ارز صادراتی را در سامانه نیما” عرضه نماید.
تبصره: تا سقف یک میلیون از فروش ارز در سامانه نیما” معاف است.
•    مابقی ارز را بایستی به طرق زیر به چرخه اقتصاد بازگرداند:
•    در ازای واردات کالا و خدمات و هزینه‌های بازاریابی مورد نیاز چرخه تولید یا تجارت خود پس از ثبت سفارش استفاده نماید (واردات در مقابل صادرات خود).

د) بیش از ده میلیون یورو
•    مکلفند 90 درصد ارز صادراتی را در سامانه نیما” عرضه نماید.
تبصره: تا سقف یک میلیون از فروش ارز در سامانه نیما” معاف است.
•    مابقی ارز را بایستی به طریق زیر به چرخه اقتصاد بازگردانند:
•    در ازای واردات کالا و خدمات و هزینه‌های بازاریابی مورد نیاز چرخه تولید یا تجارت خود پس از ثبت سفارش استفاده نماید.
تبصره: فروش در سامانه نیما” بیش از درصد مشخص شده در هر یک از سه دسته فوق، امکان‌پذیر است.

4- کلیه صادرات انجام گرفته از تاریخ 1397.01.22 مشمول این مصوبه خواهد بود.